Thu. Sep 29th, 2022

Wanita Hamil Tidak Menyangka Mengidam Buah Potong Berakhir Drama Air Mata Di Stesen Minyak

MENGIDAM adalah perkara biasa dalam kalangan para wanita yang sedang hamil.

Tetapi siapa sangka, keinginan seorang wanita hamil untuk menikmati buah-buahan potong ini membawanya berjumpa dengan seorang pakcik yang menjual buah di sebuah stesen minyak.

Melalui video yang tular di media sosial, dapat dilihat bahawa pasangan itu membeli semua buah potong yang dijual oleh pakcik berkenaan.

Wanita itu, Nur Alina Farahin Mohd Shahrin, dalam wawancara dengan mStar mengatakan bahawa kejadian itu berlaku pada petang Khamis, tetapi dia hanya berkongsi kejadian itu di media sosial sehari kemudian.

Pakcik buah potong menangis terharu

Wanita berusia 30 tahun itu mengatakan bahawa dia dan keluarganya baru saja bertolak dari rumah ibu mertuanya di Masjid Tanah, Alor Gajah, Melaka ke mereka di Kuala Lumpur.

“Saya mengandung dah lapan bulan. Insya-Allah, saya dijangka akan bersalin pada 1 April nanti. Anak pula nak makan ais krim, jadi kami berhenti di stesen minyak sebentar.

Ketika dihubungi dia berkata: “Memang, saya berharap sangat ada jual buah-buahan potong di situ. Saya tidak menyangka ada seorang pakcik menjual pakai motosikal di stesen minyak.”

Dengan lebih mesra disapa Alina, namun, dia bagaimanapun sebak melihat lelaki warga emas yang berusia 60-an itu gigih berniaga, sekitar jam 6 petang.

Suami Alina sempat menyumbang sekampit beras kepada pakcik Zaini

“Hati saya jadi sebak. Saya tidak boleh tengok orang-orang tua, saya terbayangkan ayah saya yang juga berusia 60-an kat rumah.

“Saya terharu oleh pakcik itu yang masih mempunyai tenaga untuk mencari rezeki yang halal. Tetapi saya terfikir, sampai pukul berapa pakcik ini akan berniaga untuk habiskan kesemua buah potong tu.

‘Buah potong tidak dapat disimpan lama-lama. Saya dan suami memutuskan untuk memborong semua baki dalam 30 bungkusan plastik buah potong yang pakcik tu ada, ” tambahnya.

Rezeki yang kita ada bukan semuanya hak kita.Dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain.

NUR ALINA FARAHIN MOHD SHAHRIN

Menurut ibu kepada dua anak itu, yang akan menimang cahaya mata ketiga itu, sebungkus buah-buahan yang dipotong, mengandungi lima jenis buah, termasuk jambu biji, semangka, dan jambu batu, kemudian disedekahkan kepada orang ramai lalu di stesen minyak Masjid Tanah tersebut.

“Bukan hanya orang yang lalu-lalang, kami juga berikan kepada pekerja stesen minyak. Saya juga mendapat satu plastik buah potong kerana mengidam, syukur dapat juga saya merasa.

Pakcik Zaini tak dapat menahan tangisan air matanya kerana tidak menyangka ada yang akan berbuat bakti padanya.

“Pakcik tu menangis, sangat tersentuh kerana semua buah potong yang dijualnya telah terjual. Saya juga menangis, tapi ditahan dulu tak nak menangis depan dia… tengok pakcik ini, saya teringat ayah saya di rumah – katanya, yang berasal dari ibu negara.

Selain itu, kata Alina, dia juga menyumbangkan sejumlah wang tunai dan barang keperluan untuk penjual yang dipanggil Pakcik Zaini.

“Secara kebetulan, barang keperluan seperti beras, gula, minyak, sardin, sardin kalengan, telur dan teh selalu disimpan di but kereta kami.

“Sekiranya saya terjumpai anak yatim atau orang miskin, saya akan menderma dalam bentuk wang atau barang keperluan. Rezeki pakcik tu kerana semua barang ada di but kereta,” katanya sambil menambah, difahamkan bahawa warga emas tinggal bersama isterinya yang merupakan suri rumah di Lubok Cina, Alor Gajah dan mempunyai dua orang anak.

Setelah perkongsian video tersebut, Alina, yang bekerja sendiri, menerima permintaan dari beberapa pihak yang ingin menderma kepada lelaki itu.

Alina menambah bahawa hasil sumbangan itu diserahkan kepada lelaki itu pada hari Sabtu melalui kakitangan di stesen minyak di lokasi pertemuan mereka pada hari Khamis lalu.

“Rezeki yang kita ada, bukan semua milik kita. Dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain. Jangan takut untuk memberi, semakin banyak kita memberi semakin banyak yang kita dapat.

“kita bagi 10 Allah gantikan, ini adalah prinsip yang selalu saya pegang. Hari ini kita sedekah RM100, Tuhan bagi saya balik RM1,000. Tidak mampu bagi banyak, malah bagi RM1 sudah cukup untuk membahagiakan mereka,” katanya.

Sementara itu, di bahagian komen di pos Alina di Facebook, seorang individu yang dikenali sebagai Nurul Amiera Zaini dipercayai salah seorang anak penjual buah potong tampil untuk memberi penjelasan bahawa mereka masih mengambil berat terhadap ibu bapa mereka.

“Kami adik beradik duduk jauh. Saya di KL dan adik saya di Pulau Pinang, oleh kerana PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) sudah lama tidak balik ke Melaka. Kali terakhir saya berjumpa adalah tahun lalu ketika kerajaan umum boleh rentas Negeri.

“Saya tidak berjumpa dengan ayah saya selama berbulan-bulan tetapi saya selalu membuat panggilan video, telefon dan WhatsApp untuk bertanya khabar. Kami adik beradik tidak memberikan tak bagi ayah bekerja kerana faktor usia dan kesihatan.

“Tetapi ayah saya masih berkeras untuk bekerja kerana dia bosan duduk di rumah dengan berniaga walaupun dia tiap bulan bagi duit belanja tapi kehendak ayah untuk isi masa lapang.

“Kami anak-anak selalu mengambil berat tentang ayah saya dan selalu menasihatinya agar tidak bekerja, tetapi dia mahu kerana dia terbiasa bekerja dari usia muda dan tidak tahu duduk diam. Apa pun terima kasih atas doa kalian semua untuk kesihatan ayah saya dan didoakan kalian dipermudahkan urusan di dunia dan di akhirat,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alina Farahin (@nuralinafarahin)

error: Haipp!!!