Fri. Sep 30th, 2022
"Kami Bukan Orang Senang" – Pelajar Sebak Kena Kompaun dengan KKM, Caprice Tampil Mahu Hulur Bantuan

“Kami Bukan Orang Senang” – Pelajar Sebak Kena Kompaun dengan KKM, Caprice Tampil Mahu Hulur Bantuan

Penyanyi rap Caprice berhasrat untuk membayar kmpaun pelajar yang didakwa telah menerima sman daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seperti yang tular di media sosial sejak semalam.

Hasrat tersebut dinyatakan Caprice menerusi sebuah ciapan di Instagram (IG) miliknya yang dimuat naik sekitar jam 10 malam.

Caprice juga telah meminta pengikut yang mengenali para pelajar yang disaman itu untuk menghubunginya menerusi mesej peribadi (DM) di IG.

Selain membayar kmpaun, Caprice juga mahu menghadiahkan mereka baju raya.

“Siapa-siapa kenal student-student ni tolong DM Caprice dan @Hijabista.hub nak cover cost kompaun diaorang dan kasi baju raya caprice,” tulisnya ringkas.

Terdahulu kecoh di platform Twitter apabila ada pelajar sekolah matrikulasi di Perak dikatakan telah dikompaun sebanyak RM1500 gara-gara tidak memakai pelitup muka, dan telah mencetuskan kemarahan warga maya.

Menerusi gambar tangkap layar yang dimuat naik seorang pengguna Twitter, kejadian dipercayai berlaku ketika pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) membuat pemantauan di kafe sekolah matrikulasi berkenaan.

Kes yang pada awalnya membabitkan isu keracunan makanan di kafe tersebut, meleret kepada tindakan kompaun terhadap pelajar yang berkeliaran di sekitar kawasan itu.

Perkara itu sekali gus mengundang rasa marah netizen memandangkan kebanyakan pelajar datang dari keluarga yang tidak berkemampuan.

Malah, kebanyakan pelajar dikatakan tidak pernah keluar dari matrikulasi tersebut lebih empat bulan susulan pandemik COVlD-19.

Terdahulu, isu rakyat dikenakan kompaun akibat melanggar Operasi Standard Prosidur (SOP) nampaknya masih tidak habis lagi walaupun pandemik sudah setahun berlegar-legar di sekeliling kita.

Pelajar kena kompaun RM1.5k?

Namun kali ini, tular di laman sosial Twitter apabila ada beberapa akaun yang mendakwa terdapat pelajar matrikulasi dikenakan kmpaun kerana meInggar SOP dengan tidak memakai pelitup mulut di dalam kolej.

Apa yang membuatkan ramai berasa kesal adalah para pelajar tersebut langsung tidak kemana-mana sejak semester dibuka dan pihak berkuasa yang masuk ke dalam kolej untuk membuat pemeriksaan telah mengenakan kmpaun kepada mereka tanpa budi bicara.

Terdapat juga video menunjukan pelajar-pelajar matrikulasi itu disaman sehingga membuatkan warganet mempersoalkan tindakan tersebut.

Isu rakyat dikenakan kompaun akibat melanggar Standard Operating Procedure (SOP) nampaknya masih tidak habis lagi walaupun pandemik sudah setahun berlegar-legar di sekeliling kita.

Namun kali ini, tular di laman sosial Twitter apabila ada beberapa akaun yang mendakwa terdapat pelajar matrikulasi dikenakan kmpaun kerana meInggar SOP dengan tidak memakai pelitup mulut di dalam kolej.

Apa yang membuatkan ramai berasa kesal adalah para pelajar tersebut langsung tidak kemana-mana sejak semester dibuka dan pihak berkuasa yang masuk ke dalam kolej untuk membuat pemeriksaan telah mengenakan kmpaun kepada mereka tanpa budi bicara.

Terdapat juga video menunjukan pelajar-pelajar matrikulasi itu disman sehingga membuatkan warganet mempersoalkan tndakan tersebut.

Menerusi ciapan yang dibuat oleh pemilik akaun bernama Ireen_0000 pihak Kementerian Kesihatan Malaysia pada awalnya telah datang ke kolej matrikulasi tersebut untuk memeriksa kafe kolej memandangkan ada kes keracunan makanan sebelum ini.

Diorang memang salah, tapi dah 5 bulan tak keluar

Namun, dia tidak menyangka pihak KKM turut sama mengambil tndakan yang begitu tegas kepada para pelajar yang tak memakai pelitup mulut itu.

Dalam pada itu, dia juga memberitahu bahawa tndakan pelajar tersebut sememangnya salah, namun mereka semua sudah dikuarantin dari bertemu orang luar dan langsung tidak kemana-mana sejak 5 bulan yang lalu.

Luahan pelajar yang disaman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akaun Twitter milik InjangNation juga menyertakan satu luahan rasa dipercayai milik salah seorang pelajar matrik tersebut berkenaan tindakan yang dikenakan kepada mereka.

Perkara berkenaan menjadi tular di media sosial dan rata-rata warganet meminta pihak berwajib untuk memberi penjelasan berkenaan isu tersebut.

Hal ini kerana ada beberapa kes melanggar SOP sebelum ini namun masih lagi dalam siasatan sedangkan para pelajar tersebut dikenakan tndakan dengan serta-merta.

Setakat ini, dakwaan tersebut belum lagi mendapat penjelasan daripada mana-mana pihak. Diharap akan ada penerangan supaya kedua-dua pihak tidak salah faham dan mengeruhkan lagi keadaan.

Antara komen-komen warganet

Sumber: ohmymedia

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

“Antara syarat utama dikemukakan masa temu duga adalah tidak meninggalkan solat lima waktu.” Itu syarat utama!

error: Haipp!!!