Thu. Dec 8th, 2022
Rupanya Kena BAKAR Dulu Kuali Yang Baru Dibeli Untuk Elak Dari Berkarat Dan Masakan Tak Melekat!

Rupanya Kena BAKAR Dulu Kuali Yang Baru Dibeli Untuk Elak Dari Berkarat Dan Masakan Tak Melekat!

KUALI merupakan salah satu perkakasan wajib ada di dapur. Namun jika tak tahu jaga, kuali memang senang berkarat dan masakan mudah melekat. Rupa-rupanya jika baru beli kuali kena bakar dahulu atau dikenali “season the wok”. Proses ini penting bagi memastikan kuali tahan lama, elak berkarat dan masakan pun tak melekat.

Ini yang dikongsikan oleh Wan LuQman, boleh dijadikan panduan anda.

MY 3RD KUALI.

BARU-BARU NI JUMPA KUALI SAIZ 13″ TERUS SAMBAR. SUSAH SIKIT NAK JUMPE SAIZ 13″.DAH SETEL MASAK IBU SAMBAL DAN DAGING HITAM, JOM BAKAR KUALI BARU NI. ORANG PUTIH CAKAP “SEASON THE WOK”. UNTUK APE BAKAR? CARBON STEEL WOK NI KALAU TAK JAGA DIA, TAK MANJAKAN DIA, DIA AKAN CEPAT BERKARAT. JADI UNTUK ELAKKAN BERKARAT, KITA KENA BAKAR KUALI NI DULU SEBELUM GUNA DIA.

Salah satu lagi sebab nak bakar adalah supaya masakan kita tak melekat. Jadi pengalaman memasak anda lebih seronok dan ghairah. Haha…macam enamel wok tu. Sila sayangi kuali anda.

Goreng nasi sambil melambung-lambung nasi tu, goreng telur mata, goreng ikan, memang cantik dan best. Ade je yang dijual pre season wok. Mahal sikit lah.Proses semua makan masa lebih kurang 30-45 minit bergantung kepada power api dapur anda. Kander punya dapur bukan high pressure, tapi turbo burner.

Ini Cara-Caranya:

1. Ok, macam mana nak tahu saiz kuali ni? Kat handle tu ada sticker. Boleh tengok nombor tu. Tu lah saiz. Kebanyakan yang ada saiz 14″ 16″.. saiz 13″ susah sikit nak dapat. Tapi kuali jenis ni takde dah saiz lagi kecik rasanya kat malaysia. 13 kot paling kecik. Kalau dapat saiz 10″-11″, lagi comel masak nasik goreng sorang makan.

Harga dia average RM18-23. Tengok kedai dan tempat.

2.Kuali ni masa baru beli dia berbungkus dalam plastik. Bila buka plastik, permukaan kuali tu dia berminyak / greasy. Itu adalah minyak dari kilang. Kita kena cuci dulu. Tenyeh gosok dengan sabun guna span besi ye. Depan belakang bontot dia kita gonyoh semua.

3.Dah gonyoh guna span besi mesti la nampak kesan-kesan tu. Biarkan je…jangan sedih pulak kuali calar. Biar kuali calar, jangan muka yang bercalar.

4.Set kan api dapur yang terpadu dan start bakar!

5.Bakar sampai kebiruan ke seluruh permukaan kuali ni tau, biar rata semua tempat. INGAT JANGAN LAMA SANGAT, BILA DAH START BIRU TERUS ALIH KE PERMUKAAN LAIN. KALAU LAMA SANGAT KAT TEMPAT SAMA, NANTI YANG BIRU TU AKAN JADI MERAH. TANDA BESI TERLALU PANAS dan akan berkarat di kemudian hari. Sila buang dan beli kuali baru.

6.Bakar seluruh permukaan kuali ye. Jangan leka dan lalai.

7.Dah siap. Hensem kan? Biarkan dalam 10min.

8.Lepas 10 min, kite test season. Letak minyak sikit.

9.Guna paper towel untuk ratakan ke seluruh permukaan kuali. Ingat, tisu dapur ye. Bukan guna tisu muka dalam kotak kat ruang tamu tu!

10.Test Run…goreng la pape pun, bawang ke, daun bawang ke halia ke serai ke. Seronok waktu ni tengok mereka berlari lara. Goreng je sampai garing ke hangus ke.

Masa ni kander goreng kobis, halia dan bawang putih je pun. Tapi bau dia masyaallah terliur! hehe

11.Bile dah garing kaw-kaw, buang bahan goreng tadi dan guna tisu tadi untuk lap permukaan kuali.

12.Dah habis lap, biarkan sekejap dalam 3-5min. Bagi dia cool down dulu. Korang tengoklah…kuali je baru. Sudip ikat cable tie tu jugak tak tukar-tukar hahah

13.Kemudian bilas dan gosok guna span tanpa sabun ye.

14.Lap-lap bagi kering kemudian panaskan. Titiskan minyak sikit dan gaul rata lagi sekali.

15.Bile kita gosok guna tisu sambil api menyala, dia akan start berasap. Tutup api…siap.

Besok-besok nak pakai, panaskan dulu, ratakan sedikit minyak ke seluruh permukaan kuali, baru guna. Ini dipanggil pre season. Buat 2-3 kali pre season, insyaallah lepas tu kuali akan hitam gelap gelita macam kat restoran tu, itu lah yang kita mahu. Konpem tak melekat sampai sudah.

16.Ni kuali kander yang ke-2. Beli ni dulu tak season pun…malas. Bila tak season, dia jadi macam ni lah. Lepas pakai, cuci bersih-bersih, bila dah kering dan simpan. Akan naik karat-karat tu…jadi setiap kali nak pakai, kena cuci dulu.

Kuali macam ni, untuk penjagaan dia, setiap kali lepas pakai basuh lap bagi kering kemudian sapu minyak di keliling permukaan dia. Baru simpan.haaa gitulah. Ingat muka je kena jaga? Kuali kesayangan pun mesti lah kena jaga.

Kuali pun kander jaga, apetah lagi hati dinder. Lagi lah dijaga….cewaahhh. Eh?!

Kander selitkan gambar kuali yang dibakar semalam. Tengok jadi macam mana? Itu lah hasil yang kita mahu..fully seasoned, hitam. Season ni kena buat 2-3 kali tau. Mula-mula je banyak proses. Lepas dah season pertama kali, kali kedua season simple je.

Sebelum masak, panaskan kuali tu sampai berasap sikit, tuang minyak dan ratakan ke seluruh permukaan then start masak.

Dah habis pakai nanti lepas, didihkan air dalam kuali tu sekejap sebelum mencuci. Lepas tu keringkan atas api dapur, sampai dia panas dan betul-betul kering. Tutup api kemudian sapu minyak dan simpan (bila dah sejuk).

Dengar macam renyah, tapi kita mesti ada 1 kuali feberet. Bila semangat nak masak stir fry ke nasi goreng ke, mesti nak guna equipment yang paling kita suka dan sayang ya and I love my wok.

Oh ya ada yang tanya semalam pakai dapur ape? Kander guna dapur cap Morgan. Ape ntah model dia….tak ingat. Beli melalui shopee waktu PKP tahun lepas. Lingkaran api dia banyak, turbo fire. Memang yang macam ni kander cari. Akhirnya dapat. Tapi sebaiknya guna high pressure…tapi macam tak sesuai nak guna dalam rumah melainkan ada kawasan open and good ventilation area / exhaust fan.

Tengok api dia, puas hati kan? Tuku ni kena rajin servis. 1-2 bulan sekali. Cucuk-cucuk guna lidi dalam lubang api tu je.

Selamat Mencuba, Semoga bermanfaat.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

“Antara syarat utama dikemukakan masa temu duga adalah tidak meninggalkan solat lima waktu. Itu syarat utama”

error: Haipp!!!