Wed. Dec 7th, 2022
Anggap "Down Syndrome" Sebagai Kelebihan, Gadis Berasal Jordan Ini Berjaya Hafal 30 Juzuk Ayat Al-Quran

Anggap “Down Syndrome” Sebagai Kelebihan, Gadis Berasal Jordan Ini Berjaya Hafal 30 Juzuk Ayat Al-Quran

Menghafal 30 juzuk ayat suci al-Quran merupakan satu kelebihan yang dikurniakan oleh Allah S.W.T kepada hamba-Nya yang terpilih. Bukan sesuatu yang mudah untuk menghafal bait-bait ayat indah itu jika kita tidak menekuninya.

Berjaya hafal al-Quran

Namun, ia tidak juga susah andai ada kemahuan dan juga semangat yang tinggi untuk melazimi kitab suci tersebut. Hal ini samalah seperti seorang gadis dari Jordan yang berjaya menjadi seorang hafizah apabila menghafal 30 juzuk ayat suci al-Quran.

Lebih menarik lagi, gadis tersebut yang dikenali sebagai Rawwan Dwaik merupakan insan istimewa kategori down syndrome.

Wanita down syndrome pertama bergelar hafizah

Menerusi perkongsian yang dibuat laman Facebook milik Umm Jamaal ud-Din, Rawwan Dwaik merupakan wanita down syndrome pertama yang berjaya menjadi seorang hafizah dan hal tersebut sangat mengembirakan ramai.

Menurut perkongsian daripada ibunya di laman web primetimezone.com, wanita itu memaklumkan bahawa Rawwan mengambil masa 7 tahun untuk menghafal al-Quran dan dia berjaya melakukannya pada pada 29 Ramadan tempoh hari.

Lazimi 3 kali sehari baca al-Quran

Bagi memastikan dia betul-betul menghafal, ibunya telah membawa Rawwan ke beberapa orang Sheikh serta guru bagi mengujinya untuk beberapa bahagian.

Akhirnya gadis tersebut berjaya melepasi ujian-ujian tersebut dan bergelar seorang hafizah.

Menurut ibunya lagi, Rawwan membaca al-Quran sebanyak 3 kali sehari dan melaziminya sejak kecil dan memaklumkan bahawa al-Quran adalah penyuluh hidupnya.

Dapat ucapan tahniah daripada warganet

Sehubungan dengan itu, sejak beberapa hari lepas, ucapan tahniah telah diterima oleh gadis berkenaan di media sosial yang gembira dengan kejayaannya menghafal kalam Allah itu.

.

.

Sumber: Twitter, FB Umm Jamaal ud-Din, FB primetimezone.com

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

error: Haipp!!!